Saydıralım

27 Eylül 2008 Cumartesi

Kıl Dönmesi

Bu postu yazmamın sebebi en saçma arama sonuçlarında bile blogumun tıklanması, bunun üzerine kendi ameliyatımı olmadan önce aradığım sorulara cevap bulamadığım için böyle bir rahatsızlığı olanlara başımdan geçenler konusunda bilgi vermeye karar vermemdir. Sonuçta ben de kafamda onlarla soru işaretiyle ameliyat odasına girmekten, ameliyat sonrası süreçte kendi kendime meraklara boğulmaktan hiç hazzetmemiştim. Soru ve cevaplar halinde yazalım.

HASTALIK HAKKINDA BİLGİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

1) Nasıl bir rahatsızlıktır bu kıl dönmesi...

-Kıl dönmesi kuyruk sokumundaki zayıf dokuların, çıkan kılın geri içeri girmesine olanak sağlaması sonucu kılın içeride gelişip alabildiğine ilerleyerek o bölgedeki dokularınıza ve dolayısıyla size rahatsızlık vermesiyle oluşan bir rahatsızlıktır...

2) Nasıl fark ediyoruz? Belirtileri neler?

-Kıl dönmesini önce o bölgede aşırı kaşınma ile fark ediyoruz. Ben fark ettiğim zaman umursamamıştım. Kaşıdıkça kaşıdım. Hatta kanama bile oldu. Önemsemedim tabi. Yaklaşık 6 ay sonra oturduğumda bölgede hissettiğim acı ile etrafa sormamla kıl dönmesi olduğunu anladım. Sonradan öğrendiğime göre bu bölgede iltihaplanma olmuş ve acı veren olay da buymuş.

Ek olarak, kıl dönmesini ilk etapta fark etmemiz ciddi anlamda tesadüfi bir olaydır. Bu süreçte fark edersek bölgede küçücük bir sivilce gibi bir şişlik bulunuyor. Ufak bir neşter darbesiyle kurtuluyoruz. Ancak eğer rahatsızlık ilerlemişse kalçamızın çatal denen kısmından makata kadar küçük delikler oluşuyor. Ne kadar çok delik, o kadar çok ilerleme demektir. Zaten bu deliklere anlam veremeyen birçok insan kıl dönmesinden sonraları çok rahatsız oluyorlar.

3) Eee? Kıl dönmesi tedavisini nasıl yaptırıyoruz?

-Hiç bekletmeden doktorunuza gidiyorsunuz. Gerekli tedavi yöntemini öğreniyorsunuz. Bana anlatılan üç yöntem var.

Birincisi; doku kaydırma yöntemi. İkincisi; lazer yönetmi ve üçüncüsü açık bırakma yöntemidir. Birincisinde bölge bir neşter ile yarılarak kalçanın yan bölümündeki dokuları o hasarlı bölgenin yerine taşıyarak rahatsızlığı giderme çabasıyla ve ameliyat sonunda 30-50 arası dikiş atarak yapılan, tekrarlama riski olabilen bir yöntem.

Lazer yönteminde gelişen kıl yakılsa da kökü yok edilemediğinden tekrarlaması neredeyse garanti deniyor.

Açık bırakma yöntemi de bana uygulanan yöntem ve ameliyat süreci adlı başlık altında uzunca bahsetmek istiyorum.

AMELİYAT SÜRECİ

1) Ameliyattan hemen önceki süreç nasıl işliyor?

-Aç karnına olmanız isteniyor ve rutin tahliller yapılıyor. Kan ölçümü ve kalp ritminizin ölçümü gibi uygulamalar yapıyorlar. Ameliyat saatine kadar oruç tutar gibi aç ve susuz kalmanız gerekiyor ki anestezi iğnesinin yan etkileri minimuma indirgensin.

Ayrıca ameliyatın başarılı olabilmesi için belinizden bacaklarınıza kadar olan tüm bölgeyi jilet veya tüy dökücü krem yardımıyla kıllardan arındırmanız gerekiyor. Ameliyat öncesi tüm hazırlıklar bunlardan ibaret.

2) Narkoz, anestezi nasıl yapılıyor?

- Lokal olarak adlandırdıkları bir anestezi türü uygulandı bana. Ameliyattan önce çok çok düşük olsa da riskler konusunda bilgilendirildim. Ameliyat masasına yatmadan önce belime, omuriliğimin olduğu bölgeye iki adet iğne vuruldu. Yaklaşık bir dakika sonra ayağım karıncalandı. Onu takip eden bir dakika içinde belimden aşağısını hiçbir şekilde hissedemez oldum.

Burada genel anestezi de doktor tercihinde kullanılabilir. Ancak ameliyat sonrasında uyanır uyanmaz ağrılarınız başladığı için ameliyat bittikten 6 - 7 saat sonra etkisi geçen lokal anestezi daha düzgün bir tercih oluyor. Gerçi 6 - 7 saat felçli olarak kalmanız hoş hisler uyandırmıyor ama yine de daha iyi tabi ki.

3) Açık ameliyat tekniğinden bahseder misin?

-Hay hay. Konum itibariyle pek göremediğim için sadece tahminlerimle yardımcı olabilirim. Anladığım kadarıyla kalçamda çatal olarak adlandırdığımız bölümden makata yakın bir bölgeye kadar neşterle bir çizik atılıyor. Daha sonra kıl dönmesinin oluştuğu bölge ve zedelenen dokuların olduğu bölge komple alınıyor. Oyuluyor açıkça söylemek gerekirse. Bu bölüm hastalığın ilerlemesine göre bir yumurta kadar (bendeki ;) veya bir arı mayalı silgi kadar olabiliyor.

Bölge temizlendikten sonra içeri gazlı bez tıkanıyor ve en üst kısımda bir gömlek düğmesi büyüklüğünde bölge bırakılıyor, aşağı kadar dikiş atılıyor. Daha sonra içi oyulmuş bölgedeki dokular kendini yenileyene kadar bölgeye bahsettiğim düğme kadarki bölümden bez sokmak, Rif adlı ilacı dökmek suretiyle pansuman yapılıyor. Detaylarını pansuman ile ilgili soruda anlatayım en iyisi.

Bu arada ameliyat yaklaşık 15 dakika sürüyor ve en ufak bir şey bile hissetmiyorsunuz.

4) Ameliyat olduktan sonra neler olacak?

-Bir gün hastanede kaldım. Ertesi sabah eve geçip evde istirahate başladım. Ameliyat sonrasında 2 ay boyunca her iki günde bir hastaneye gittim. Burada sürekli olarak pansuman yaptılar.

5) Kıl dönmesi pansumanı nasıl oluyor ki?

-Az önce bahsettiğim işlem uygulanıyor. Ameliyat sonrasından yara tamamen kapanana dek her iki günde bir pansuman olmak zorundasınız. Nitelikli olan bu pansuman herkes tarafından becerilemediği için sürekli doktorunuzun asistanı veya hemşirelerine pansuman yaptırmanızda fayda var. Pansuman 2 ay sürüyor.

Pansumanlar baştan sona doğru acısız hale geliyor. Açık konuşmam gerekirse ilk üç pansumanımda ömrümden ömür gitti. Çünkü hem ameliyattan uzun sürdü, hem de herhangi bir uyuşturucu kullanılmadı. Özellikle ilk pansuman başlı başına bir ameliyat gibi. İçi boşalan bölgeye tıkadıkları gazlı bezi alıyorlar ve bu da çok acı veriyor. Yenisini koyup almaları da pek zevk veren bir iş değil.

6) Nasıl yani? Nasıl yapıyorlar pansumanı?

-Öncelikle bir önceki pansumanda yaranızın içine konan gazlı bez özel sivri makaslarının ucuyla alınıyor. Daha sonra bölgeye tentürdiyot dökülüyor. Daha sonra bu makasa sıkıştırılan bez ile yaranın içi hafifçe bastırılarak temizleniyor. Dediğim gibi, ilk başlarda acılıdır bu işlem. Temizlikten sonra Rif adı verilen ampül içindeki kırmızı sıvı dökülüyor bir adet. Sonra yine temizlik. Daha sonra bir adet daha Rif ve içeri konan gazlı bezin üzerine yapılan tampon ile pansuman son buluyor.

7) Dikiş demiştin. Biraz açar mısın?

- Bölgeye atılan dikişlerin sayısı 8'i geçmiyor. Benimki ilerlemiş bir kıl dönmesi olduğundan 7 tane atıldı. Başka bir tanıdığıma ise 3 tane mesela. Ameliyattan 10 gün sonra atlamalı olarak dikişlerin yarısı alınıyor. Bir sonraki pansumanda, yani iki gün sonra diğer dikişler de alınıyor.

Bu dikişler alındıktan sonra bölgede müthiş bir kaşınma ve iyileşme süreci söz konusu. Bu da nefret edilen pansumanları çok sevmeye sebep oluyor. Çünkü artık acı çekmiyorsunuz, kaşıntınızı gideriyorsunuz.

8) Ameliyat sonrası yaşam nasıl?

-Öncelikle dikişler alınana dek doğru dürüst oturamıyorsunuz. Yatarken pozisyon değiştiremiyorsunuz ve yüzüstüsünüz sürekli. Sürekli meyve suyu içmeniz, meyve yemeniz yararınıza olacaktır.

Tuvalet konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Sadece bölgeyi temiz tutmanın gerekliliğinin verdiği evham sizi rahatsız ediyor.

On gün banyo yapmak yok. Sadece saçınızı yıkayabiliyor (anne yardımıyla) ve sabunlu sıcak su ile ıslatılmış bir bezle koltuk altınızı, apış aranızı falan siliyorsunuz.

Dikişler alındıktan sonra az acılı da olsa oturabiliyor, çıkıp dolaşabiliyor, hayatınızı sürdürebiliyorsunuz. Ama futbol oynamak, depar atmak, yüzmek gibi aktiviteler için yaranızın tamamen kapanması gerekli. Bu da 2 ayı buluyor. Ne zaman ki pansumanlar iptal olur, o zaman dilediğiniz gibi yaşayabilirsiniz. Triatlon bile yapabilirsiniz.

9) Kıl dömesi ameliyatı sonrası kullanacağım ilaçlar hakkında bilgi verir misin?

- Bir haftalık süreyle antibiyotik iğneler vuruluyorsunuz (günde iki defa). İlk günler ağrı kesici de vurulabilirsiniz. İğneler bittikten sonra aynen devam edebilir veya doktorunuzdan size ağızdan alınan bir antibiyotik yazmasını rica edebilirsiniz. Genellikle Sef adı verilen bir ilaç yazıyorlar. Günde iki defa içiyorsunuz. Hatta bir de Tantum veriyorlar ağrı kesici ve ödem çözücü özelliğinden faydalanabilmeniz için. Bu da günde üç kez alınıyor.

10) Kıl dönmesi ameliyatı sonrası önerilerin var mı?

-Bölgeyi düzenli olarak kıllardan arındırmak, kaymak gibi bir popoyla gezmek gerekiyor. Ayrıca ilaçlarınızı aksatmamaya önem gösteriniz. Çünkü zaten iki ay süren bu zorlu dönem, enfeksiyon durumunuzda sizi mahvedebilir.

Şimdilik bu şekilde özetleyebildim bu durumu. Eğer bu yazıyı okuyup, hala merak ettiği şeyler olan insanlar varsa buraya yorum yazarak sorularını sorabilirler. Veya e-mail adresim aracılığı ile bana ulaşabilirler. Ben mağdur oldum siz olmayın. Bunlar da ameliyat öncesinde google'da gezintiye çıkan endişeli arkadaşım için bu blogu bulmaya yarayabilecek anahtar kelimeler:

Kıl dönmesi, Kıl dönmesi ameliyatı, Açık yara, Palonidal Sinüs, Dikişlerin alınması, Çatal, Kıl, Kuyruk sokumu, Pansuman, Rif, Sef, Popoda kaşıntı, Arı mayalı silgi, Sonrası, Öncesi, Dikiş, Kıl dönmesi yöntem ...

15 yorum:

Berşan Kayıkcı dedi ki...

hep gtünden yazma ooolum (:

gerçi iyi niyet..yararlanılırsa kısmet..

tam tam tam dedi ki...

herkesin götü kendine berşan :)

anial dedi ki...

bizde bi laf vardı. zügerim götten ölürsün dertten deyu. ikinize :)(:

Adsız dedi ki...

iğne yazmayıp hap olarak verilmiyor mu antibiyotik mesela??

Adsız dedi ki...

teşekkürler bilgilendirdiğiniz için çok faydalı oldu en ince ayrıntısını bile atlamamışsınız saolun

Adsız dedi ki...

ben olalı 20 gün oldu şimdiye kadar pek acılı bi işlem olmadı ama ömrümün yarısını götüren belden aşağı felç olduğu için ve sürekli serum taktıkları için küçük tuvaletimi yapamamıştım ve sonda takmışlardı sonda takılırken ve çıkarılırken keşke dedim şu an azrail gelsede canımı seve seve versem size tavsiyem tuvaletini kendinizi sıkın ve yapın sondaya meydan bırakmayın

Adsız dedi ki...

ben kıl dönmesi ameliyatı oldum dikişsiz pansuman kac gnde srcek 6 hafta oldu lütfrn cevab veririseniz sevrm acil

Adsız dedi ki...

dikişler alındıktan sonra kanama oldu normalmi

Adsız dedi ki...

kevgire döndüm :D

Adsız dedi ki...

öncelikle geçmis olsun bende oldum 4 ay önce açık bi sekilde. ama sanırım tekrarladı doktora gidicem yine :( ameliyattan sonra kıllardan arınmak önemli sen ne ile aldın ordaki kıllarını ve nasıl aldın.malum pansuman yapılıyo su falan değmemesi gerekiyo..

Adsız dedi ki...

Benim de ödemim 1 hafta önce alındı, anestezi ile ameliyat oldum çok şükür raht geçti. Sonrasında asla ağrı kesici iğneler vurulmadı. sadece ağızdan hap alıyorum 5 gün sonra da işe geldim. pansuman aynen dediğin gibi ve benim yaram açık. kasım ayında içerideki kisti aldıracağım zaman dikiş atılacak. İçeriden iltihap alınmış yaraya dikiş atmak iyi olmazmış çünkü. Ama sizinkiler biraz fazla mı evham yapmış. ben 5. gün banyo yaptım doktor da su tutun dedi. günde 2 kere ağrı kesici iğne gibi bir ağrım da yok doktor da asla yapmadı. 5 gün yattım 5. gün amerikaya bile gidebilirsin dedi birazcık ağrım oluyor ama işe gelebiliyorum. ayrıca da 3 günde bir hastaneye gidiyorum kanalan günler evde pansumanımı annem yapabiliyor. 1 ay sürecekmiş 2 ay değil. Yine de bilgiler için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Ben 4 gun once bu ameliyati oldum ve ameliyat oldugun bolgede hala agrilar var sizce normal mi cunku cogu arkadasim 2-3gunde agrilarimiz gecti diyor. Pansumancise sadece batikon suruluyor ve cok siddetli bas agrilarim oluyor

fizan dedi ki...

Anestezi baş ağrısı yapar günde 1 lt kola 2 lt su için ve sürekli yatın. Yatınca çok ağırmaz

Adsız dedi ki...

İyi akşamlar ben 29 Mayıs günü ameliyat oldum ama benim yaramı açık bırakmadılar tahminimce yanık kokusu geliyordu ameliyatta o bölgeyi tamamen çıkardılar tabiri caizse fincan dolusu iltihap gibi bişey çıktı 11 dikiş attılar her gün Pansuman yapıyoruz bazen iki günde bir 13 gün oldu bugün ilk başta 10 gün oturma demişlerdi şimdi de 20 dediler ve 20. Günde dikişler alınacak.. Su değdirmeyin 10 gün dediler sonra 6. Gün başka doktora gittim duş alabilirsin dedi doktorlara da güven olmuyor artık bende duş almak istiyorum sizce ne yapmalıyım?

Unknown dedi ki...

Iyi günlerben iki gun once ameliyat oldum genel veya belden asagi uyusturulmadi sadece kesilen bölge uyusturuldu ameliyatta sohbet muhabbet sakalar keyifliydi anlamadim bittigini hic agrim sizim olmadi ameyattan 3 saat sonra cikip evim yakindi arabamla gittim doktor 20 gunde iyilesir ama istediğinizi yapabilirsiniz dedi 3 sene bosuna ertelemisim korkudan ameliyat olmamistim benden tavsiye erken ameliyat olun ve korkmayın internette bircok sey biraz abartili olabiliyor...