Saydıralım

28 Eylül 2008 Pazar

IX Sayı Hatırlama Teorisi (Mnemonics)




Bir önceki postumda bahsettiğim akıl oyunlarından birisidir. Yorumlarda böyle bir psikoloji dalının olduğunu öğrendim. Yıllardır kendi teorim diye mutlu mutlu geziyordum halbuki. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Siz evde bir deneyin:

Bir rakamı, tarihi hatırlamak için asla aklınızdan çıkmayan bir numara ile beraber irdelemeniz o rakamı kısa sürede ezberinizde tutmada faydalı olacaktır. Misal; Murat'ın doğumgünü 4 aralık. Bu tarihi aklında tutabilmek için hiç unutmadığın bir şeyle beraber tekrarlıyorsun. Mesela kendi cep telefonu numaran. Beynini bir defter olarak düşünürsen, cep telefonunun yazılı olduğu yere hemen 4 aralık diye bir not iliştiriyorsun gibi. Bunu kısa süreli tekrar edip ezberlediğine emin olduktan sonra birkaç ay içinde sana sorulduğunda 'Murat ne zaman doğdu?' diye, aklına gelmezse şöyle bir cep telefonu numaranı düşünüyorsun, sonra da aklına 4 aralık geliyor. Yapıştırıyorsun cevabı... Böyle bir teori için denek olarak kullandığım birkaç arkadaşım fayda sağladığını söylemişlerdi. Sen de dene, olursa bildir.

3 yorum:

anial dedi ki...

bahsettiğin şeyin psikoljide mnemonics isimli bir dal oldugu bir de kıl donmesi yazmanın cidden de iyi bi fikir oldugu ve yararlı olacagı bu sebepten tebriki hak ettigin.

ix dedi ki...

Menmonics... Bulmasalar şaşardım ağ keğ.

ix dedi ki...

Ha bir de başlığı değiştirmek gerek...